
LITTLE LEAGUE INTERMEDIATE (50/70) BASEBALL DIVISION Q&A 

The following is a list of questions you may have about this season’s Intermediate (50/70) division. Hopefully this 

covers all your questions, but if not please email the league at ovllpresident70@gmail.com.   

Why is Intermediate (50/70) division being introduced to OVLL?  

Little League International has been pushing for this but we haven’t done it due to not having any other teams to 

play (no other districts have offered 50/70 in the past). Little League also changed their age chart which leaves a 

lot of 12 year olds league age 13 (Juniors division) who have only played one year in Majors and might not be 

ready for that jump. This division is a great pathway for advanced 12yr olds or 13yr olds who aren’t ready yet for 

the Junior division-size field which is 60.6 pitching distance and 90ft base paths.  

Will it be mandatory for the 12/13yr olds to play Intermediate (50/70) or can they still 

choose/tryout for the Major or Junior divisions? 

No, a 12yr old can elect during tryouts to sign up for Majors OR Intermediate.  Conversely a 13yr old can elect 

during tryouts to sign up for Intermediate OR Junior division. Please be prepared to indicate your players choice 

at tryouts on January 12th, or make-ups on January 19th. 

 

What league ages are eligible to participate in the Intermediate (50/70) Division?  

The age spectrum for the Intermediate (50/70) Division is league age 11 through 13. However, a local league may 

establish the age structure for the Intermediate (50/70) Division.  

OVLL has decided our 2019 Intermediate (50./70) Division will be open to 12/13yr olds ONLY. 

Will players be permitted to play in the Little League Major Division and Intermediate 

(50/70) Division at the same time during the regular 2019 season?  

NO, OVLL has adopted a local rule that players will not be permitted to play both divisions at the same time.  

Who would Oceanside Little League play in Intermediate (50/70) and how would it 

effect the Major and Junior Divisions? 

The introduction of the Intermediate (50/70) division will most likely not interfere. Because other leagues are also 

creating Intermediate division teams, the OVLL Intermediate and Junior teams will interleague with all other like-

teams within District 70. As usual, OVLL Majors will interleague with only the other leagues that will also 

interleague with our AAA and lower division teams. 

For a local league with a minimal amount of players, is a draft still required, or could 

players be assigned to teams?  

As with any division above Minor League, a draft is required if more than one team is formed in the Intermediate 

(50/70) Division.   

What types of bats and balls will be used in the Intermediate (50/70) Division?  

The Junior Baseball bat Rule 1.10 will apply to the Intermediate (50/70) Division. Senior League level baseballs 

should be used during the regular season and will be required during tournament play.  

What will the mound height be and how can I get information on converting a field?  

The height of the mound shall be 8 inches as outlined in Rule 1.07. The pitcher's plate shall be rectangular slab of 

rubber measuring 24 inches by 6 inches.  We will be using Field 3(also known as the AA field) for Intermediate 

division and most likely have a dirt mound to be used.  



What are the pitching and catching restrictions for the Intermediate (50/70) Division?  

Players will follow pitching restrictions as defined by age as outlined in Regulation Additionally, players must 

adhere to the catching restrictions also outlined in Regulation VI.  Juniors rules apply for Intermediate division.  

What is the roster size for the Intermediate (50/70) Division?  
According to Regulation III, rosters may have no less than 12 players and no more than 15 players.  

What are the substitution rules for Intermediate (50/70)? Can a continuous batting 

order be used in this division?  
The current Junior Division substitution rules will apply. The Intermediate 50/70 Division does not mandate a 

continuous batting order; however, the local league has the option of using a continuous batting order, as outlined 

in Local Rules. OVLL will adhere to Juniors with NO continuous batting order.  

 

What is a regulation game in this division?  

The Intermediate (50/70) Division game consists of 7 innings like Juniors. The game is regulation after 5 innings 

or 4 ½ if the home team is ahead. 10-run rule does apply.  

 

Will players who participate in the Majors division and the Intermediate (50/70) 

Division during the regular season be permitted to participate on both tournament 

teams?  

No. As noted above, OVLL players will not be allowed to play on two teams.  Additionally, under 'Player 

Eligibility' in the Tournament Regulations, players may be eligible for selection to multiple tournament teams but 

may only be selected to practice and play on one tournament team for the current year.    

 

What are the Intermediate (50/70) Division dimensions for the outfield fence distance? 
(50/70) Baseball Division required dimensions for play will be a minimum of 200 feet to a maximum of 300 feet.  

OVLL will be using a 250ft portable fence. 

 

What bats are used for Intermediate (50/70)?  

Beginning with the 2018 season, non-wood and laminated bats used in the Little League (Majors) and below, 

Intermediate (50-70) Division, Junior League divisions, and Challenger division shall bear the USA Baseball logo 

signifying that the bat meets the USABat – USA Baseball’s Youth Bat Performance Standard. Additionally, 

starting in 2018 it shall not be more than 34″ inches in length; nor more than 2⅝ inches in diameter, and if wood, 

not less than fifteen-sixteenths (15/16) inches in diameter (7/8 inch for bats less than 30″) at its smallest part. 

Wood bats taped or fitted with a sleeve may not exceed eighteen (18) inches from the small end. Solid one-piece 

wood barrel bats do not require a USA Baseball logo. 

As of 2018, bats meeting the Batted Ball Coefficient of Restitution (BBCOR) standard may also be used in the 

Intermediate (50-70) Division and Junior League divisions.  

 

Only you and your player can decide if 50/70 is the right fit.  

Please discuss with your player and be ready to let the league know at tryouts on Jan. 

12th or 19th, or at the very least before Draft Day, January 23rd . The sooner the 

managers know, the better. 

 

If you have any more questions regarding the new Intermediate (50/70) Division, please reach out to OVLL 

President Jennifer Letizia: 760-802-3472 ovllpresident70@gmail.com 


